Tyle tu mówimy o wodzie alkalicznej i podkreślamy jej drogocenne wartości, na każdym niemal kroku powtarzamy „wysokie pH”, wartość pH ma znaczenie”, a tak naprawdę, kto pamięta, co to właściwie jest to słynne pH? 🙂
Zadaliśmy to pytanie kilku, zupełnie nam obcym osobom w różnym wieku i większość z nich pamiętała z czasów szkolnych, że owszem istnieje taki odczyn. Skojarzenia natomiast, były różne – jednym pH kojarzyło się z reklamą mydła, drugim z akwarystyką, inni zaś wspominali, że pamiętają taką lekcję chemii, gdzie mówiło się o zasadowości i kwasowości właśnie w kontekście pH. Postanowiliśmy więc nieco odświeżyć wiedzę na ten temat, a więc zacznijmy od początku 🙂
Odczyn – jest to cecha roztworu spowodowana obecnością charakterystycznych jonów. Dla odczynu kwaśnego jonów wodorowych H+, dla odczynu zasadowego wodorotlenki OH– , czy też ich równowagi dla odczynu obojętnego. Tak jak temperatura ciała człowieka musi być utrzymywana na poziomie 36,6°C, tak samo krew musi utrzymywać poziom pH, czyli 7,35-7,45. Przyjęto, że liczbę jonów wodorowych w roztworze będzie określać się za pomocą tzw. skali pH, która mieści się w granicach od 0-14 i została wprowadzona w 1909 roku przez Soerena Petera Soerensena. Obrazowo:
W wyniku spożywanego pożywienia i wypijanych przez nas płynów (dieta kwasotwórcza oparta głównie na mięsie i zbożach z małą ilością warzyw oraz picie kawy, słodzonych napojów, czy nawet wody o pH niższym niż 7,3) oraz w wyniku procesu przemiany materii, kwasowość organizmu wzrasta, a naturalna zasadowość naszych płynów ustrojowych ulega obniżeniu. Taki stan prowadzi natomiast do spadu wydolności organizmu, braku koncentracji oraz wielu innych, dużo bardziej skomplikowanych, negatywnych skutków zdrowotnych. Dlatego utrzymanie stałej zasadowości jest podstawą zdrowego życia. I tu dochodzimy do meritum – nawadnianie organizmu wodą o właściwym pH wspomaga proces utrzymania prawidłowej równowagi kwasowo – zasadowej naszego ciała. Jeśli woda, którą wypijamy będzie miała odczyn pH poniżej 7 – 7,3, to niestety pogłębiamy proces zakwaszania organizmu. Zatem zalecana wartość pH to pomiędzy 8.0 a 9.5.
W grudniu 2011r. niezależna fundacja Pro-Test, dzięki dofinansowaniu ze środków Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta, wykonała porównanie popularnych wód butelkowanych, dostępnych na rynku polskim między innymi pod kątem wartości pH. Żadna z prezentowanych w tym teście wód nie osiągała pH powyżej 7,7.
Opinia naszego eksperta P. dr n. med. Uniwersytetu Medycznego w Łodzi Darii Domańskiej Senderowskiej na temat pH wody i jego znaczenia dla naszego organizmu.

Należy podkreślić, że wysokie pH wody alkalicznej ma ogromne znaczenia dla naszego zdrowia. Woda ta pozwala na utrzymanie prawidłowego bilansu kwasowo-zasadowego w organizmie oraz wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego oraz pokarmowego. Korzyści dla zdrowia może przynieść szczególnie osobom, u których występują problemy z przewodem pokarmowym tzn. chorobą refluksową przełyku, wrzodami żołądka oraz dwunastnicy. Również w przypadku nadmiernych strat elektrolitów w przebiegu np. biegunki, zespołu złego wchłaniania woda alkaliczna jest bardzo przydatna.
Sam mechanizm działania wody alkalicznej ma zdrowotne działanie oparte o chemiczne i fizjologiczne struktury naszego organizmu. Przyszłością może stać się podstawą sporządzania wielu alkalizujących napojów, które mogą zastąpić sztuczne i kolorowe produkty. Przewlekły stres oraz przemęczenie dotyczy nas wszystkich. Nasze życie jest bardzo szybkie, dodatkowo zupełnie przestajemy zwracać uwagę na to co jemy i pijemy. Dość często wybieramy na lunch dania szybkie często typu fast-food, mrożone ( szeroka dostępność oraz szybkie przygotowanie). Dania takie niestety wpływają na zakwaszanie organizmu. Stan zakwaszenia organizmu może wynikać ponadto z nadmiernego stosowania używek: kofeiny, alkoholu czy nikotyny. Regularne picie wody alkalicznej pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu, a zawarte w wodzie składniki mineralne mają dobroczynny wpływ na nasz układ nerwowy. Dzięki temu sprzyja to zachowaniu właściwego bilansu kwasowo-zasadowego oraz zredukowaniu dolegliwości związanych ze stresem.
Woda alkaliczna jest również bardzo ważna w przypadku osób aktywnych, sama woda jest ważna ze względu na problem odwodnienia i uzupełnienia strat wody w organizmie. Po wysiłku fizycznym istotne jest również uzupełnianie związków mineralnych, redukcja zakwaszenia oraz dostarczanie mu składników o działaniu alkalizującym.
W przypadku innych stanów patologicznych w organizmie np. przewlekłej gorączki, działania niepożądanego niektórych leków np. diuretyków, zaburzeń metabolicznych np. w przebiegu cukrzycy, upośledzenia funkcji nerek, braku drożności dróg oddechowych np. astmy.
Dodatkowo należy mieć na uwadze spożywcze produkty kwasotwórcze, to takie, które wchodząc w metabolizm organizmu, ostatecznie powodują jego zakwaszenie. Do tych produktów należą przede wszystkim: produkty mięsne oraz przetwory mięsne, jaja oraz produkty zbożowe.
Natomiast produktami zasadotwórczymi są warzywa, owoce, mleko oraz jego przetwory.
Przewagą wody alkalicznej nad produktami zasadotwórczymi jest szybkość wchłaniania oraz może błyskawicznie zapobiegać zakwaszeniu organizmu od razu po wchłonięciu.